Verwijzers

Huisarts, MDL-specialist, POH

Wetenschappelijke basis en richtlijnen

Hypnotherapie, als behandeling bij PDS, heeft een sterke wetenschappelijke onderbouwing. Al sinds de jaren tachtig wordt de behandeling voor PDS onderzocht in Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Sinds een aantal jaren wordt ook in Nederland wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hypnotherapie bij PDS. Onder andere op de  Universiteit Utrecht en de MUMC worden  gerandomiseerde multicenter onderzoeken naar hypnotherapie gedaan.

Hypnotherapie bij PDS is, naast pijnbestrijding, de best onderzochte toepassing van medische hypnose. Het wordt inmiddels door artsen en specialisten in meerdere landen geaccepteerd als één van de beste behandelingsmogelijkheden bij PDS.

Via onderstaande link kunt u de selectie van wetenschappelijke artikelen raadplegen die in afgelopen jaren in diverse tijdschriften gepubliceerd zijn.

 

lees meer over onderzoeken naar hypnotherapie bij PDS

 

In november 2022 is de lang verwachte herziening van de  NHG richtlijnen over de behandeling van PDS gepubliceerd. Daarin is hypnotherapie opgenomen als een van de te kiezen behandelopties, vooral bij de patiënten die  veel stress en psychische klachten ervaren.

NGH Richtlijnen PDS

 

In een recent nummer (November 2020) van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen een artikel over de toepassingen van hypnose in de hedendaagse geneeskunde. Dr. Arine Vlieger en prof. dr  Eric Vermetten geven in dit artikel een goed beeld van de mogelijkheden die hypnotherapie te bieden heeft.

Artikel A.Vlieger in NTvG

 

Verwijzing

Mensen met PDS, die voor hypnotherapie kiezen, hebben in principe geen verwijsbrief nodig. De patiënt is tevens vrij in zijn/haar keuze van de therapeut.

Op het moment dat uw patiënt de therapie wil starten zal de therapeut hem/haar vragen om een door de arts opgestelde diagnose-brief. Dit is om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van problematiek anders dan PDS – zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of een vorm van darmkanker.

Huisartsen en MDL-specialisten kunnen hun patiënten naar de PDS-therapeuten verwijzen als ze aan de volgende criteria voldoen:

  • Leeftijd tussen de 6 en 99 jaar
  • Voldoen aan de Rome IV criteria voor functionele buikpijn of het Prikkelbare Darm Syndroom
  • openstaan voor de behandeling met hypnotherapie

Via onderstaande formulier kunt u patiënten brochures bestellen voor in uw praktijk.

 

Bestel patiënten brochures

 

Communicatie

De PDS-therapeut zal, mits de cliënt toestemming geeft, contact opnemen met de verwijzende arts om, mocht het nodig zijn, informatie over de cliënt op te vragen. De therapeut zal ook de verwijzende arts informeren over de voortgang en afloop van de therapie. Intercollegiaal overleg kan schriftelijk of mondeling plaatsvinden.

 

Therapeuten

De leden van de Vereniging van Samenwerkende PDS-therapeuten zorgen voor een hoge professionele werkstandaard. Ze zijn allemaal lid van één van de twee koepelorganisaties, RBCZ of NAP, waardoor de behandelingen (gedeeltelijk) vergoed worden, vanuit het aanvullende pakket, door de meeste ziektekostenverzekeraars.

De therapeuten zijn via de wet WGBO verplicht om de rechten van de cliënt te respecteren en na te komen. Daarnaast vallen de therapeuten onder de wet WKKGZ.

Alle therapeuten zijn lid van een beroepsorganisatie en geregistreerd bij VECTIS, waardoor hun praktijken over de AGB-code beschikken.

 

Comité van aanbeveling

Onze vereniging

Onze vereniging werkt nauw samen met vooraanstaande artsen en behandelaars op het gebied van PDS. Een daarvan is de grondlegger van de behandeling van PDS met hypnotherapie, prof. dr. Peter Whorwell. Andere zijn prof. M. Benninga, AMC; prof A. Smout; dr. D. Keszthelyi, UMCM en dr. E. Keuter. Zij vormen samen het comité van aanbeveling.

Leden van het comité adviseren de vereniging op het gebied van onderzoek en behandeling.

 

Maak kennis met de leden van de comité

Vragen?

Heeft u vragen naar  aanleiding van datgene wat u gelezen heeft of wilt u andere informatie ontvangen, dan kunt u eenvoudig contact met ons opnemen via het onderstaand formulier.

 

Stuur een bericht

 

Copyright 2024 De Samenwerkende PDS-therapeuten
Ontwikkeld door Convident