“Hoe kom ik eigenlijk aan PDS? Wat is de oorzaak van deze klachten?” Dit zijn vragen die ons, als PDS-hypnotherapeuten, vaak worden gesteld.
We weten dat een deel van de problemen bij PDS, namelijk de pijn en de overgevoeligheid, voortkomt uit een verstoorde communicatie tussen de darmen en de hersenen. Maar wat is dan de oorzaak van deze verstoorde communicatie? Eén van de oorzaken kan een meegemaakte traumatische gebeurtenis zijn. Deze gebeurtenis laat sporen na en bij een deel van de mensen uiten die zich in PDS-klachten. Dit aspect wil ik graag bespreken in dit artikel, met de kanttekening dat natuurlijk niet iedereen met de diagnose PDS ook een trauma heeft doorgemaakt.
Ontstaan van PDS klachten
PDS kan op verschillende manieren ontstaan. Opvallend is echter dat veel van de cliënten, die wij als hypnotherapeuten behandelen, een trauma hebben doorgemaakt in hun leven. Bewust of onbewust. Bij trauma denken de meeste mensen al snel aan grootse en vooral heftige gebeurtenissen, zoals een oorlog meemaken, of slachtoffer zijn van een andere levensbedreigende situatie. Als er geen gebeurtenis van dit formaat in het leven van de cliënt met PDS is voorgekomen, wordt er niet snel aandacht aan het trauma besteed. En toch…
Trauma
Tijdens het intakegesprek bij de hypnotherapeut, wordt er een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. Vragen over de klachten die worden ervaren en vragen die gaan over het verleden. Doordat wij rekening houden met een eventueel opgelopen trauma, groot of klein, bewust of onbewust, is het mogelijk om die momenten uit te lichten die de cliënt als traumatisch heeft ervaren. Het is namelijk zeer goed mogelijk dat deze gebeurtenissen hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van de klachten. Mensen die een trauma doormaken hebben geen invloed op de situatie waarin ze terecht komen. Ze voelen zich machteloos en hebben geen controle over hun eigen lichaam. Ze voelen zich toeschouwer van hun eigen leed. Om het duidelijker te maken beschrijf ik twee praktijkvoorbeelden.
Thea, een vrouw van 42 jaar, met al jaren last van ernstige PDS-klachten, waaronder buikpijn en diarree. Ook is ze vaak angstig en voelt ze zich vaak onzeker. Tijdens het intakegesprek bleek dat ze geboren werd met een slokdarm die niet verbonden was met haar maag. Haar leven begon met een zeer ingrijpende operatie, waar ze als baby natuurlijk niets van kon begrijpen.
Louise, een vrouw van 70 jaar, kampt al jaren met PDS-klachten en lijdt aan een depressie. De depressie en stress verergeren de klachten. Tijdens de intake bleek dat ze verkracht was door vier jongens toen ze elf jaar oud was. Haar vader, aan wie ze het maanden later vertelde, droeg haar op om het voorval te vergeten en ging over tot de orde van de dag.
Hulp van de PDS-therapeut
In gesprekken met de huisarts of MDL-arts komen dit soort onderliggende trauma’s zelden naar voren. Behandeling door een gespecialiseerde PDS-hypnotherapeut kan hiervoor een oplossing bieden. Ben jij opzoek naar alle puzzelstukjes om de vraag: ‘wat is de oorzaak van mijn PDS?’ te beantwoorden? Kijk dan op onze website, er is altijd een gespecialiseerde therapeut bij jou in de buurt.