PDS bij IBD

Behandeling van de Prikkelbare Darm Syndroom bij de Ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, dan weet je dat de impact hiervan op jouw dagelijks leven groot kan zijn. In de periodes dat ontstekingen actief zijn dan zijn pijn en andere klachten vaak dagelijks aanwezig. Daarentegen, als je ziekte rustig is (in remissie), dan heb je mogelijk meer energie en/of minder of geen pijn. Hierdoor kan jouw leven  weer “gewoon” doorgaan.

Helaas, ervaart maar liefst 35%-40% van de IBD-patiënten nog steeds darmklachten, als er geen actieve ontstekingen zijn en de ziekte in remissie is.

Hoe komt het en wat kan je hieraan doen?

PDS bij IBD in remissie

Als jouw IBD in remissie is en je toch nog darmklachten hebt kan dan er sprake zijn van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Bij PDS is de samenwerking tussen je hersenen en je darmen verstoord, overhoop gehaald. De zenuwuiteinden in jouw spijsverteringskanaal worden heel gevoelig. Dat kan het gevolg zijn van de IBD, maar ook veel stress door de IBD of stress vanwege andere dingen in het leven. Deze zenuwuiteinden sturen en te snel of te sterk signaal naar je hersenen. Hierdoor concentreren jouw hersenen zich heel intens op wat er in je darmen gebeurt. Dit kan ervoor zorgen dat je last hebt van meer buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of verstopping. Deze klachten geven vervolgens ook weer stress, waardoor je klachten erger worden. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Met darmgerichte hypnotherapie voor PDS kun je deze vicieuze cirkel doorbreken. Je vermindert je PDS-klachten en verbetert jouw kwaliteit van leven.

Effectieve behandeling met hypnotherapie

Uit jaren lange ervaring van onze hypnotherapeuten, ondersteund door veel wetenschappelijk onderzoek, blijkt dat hypnotherapie heel goed helpt bij PDS. Bij 75 tot 80 % van de mensen nemen de klachten af. Inmiddels wordt onze hypnotherapie behandeling ook onderzocht bij PDS bij IBD, zelfs als behandelingsoptie voor IBD zelf. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met IBD langer in remissie blijven dankzij hypnotherapie.

Behandelprogramma Hypnotherapie voor PDS bij IBD

Wat kun je verwachten?

 • De behandeling start met een intakegesprek. Je fysieke PDS klachten worden in kaart gebracht, maar ook psychische en mentale klachten door IBD en PDS.
 • Je krijgt uitleg over hoe de therapie eruit gaat zien.
 • De therapeut zal al je vragen beantwoorden en je meer vertellen over PDS.
 • Er worden direct een of meerdere afspraken ingepland.
 • Tijdens de eerste sessie na de intake start de darm gerichte hypnotherapie.
 • Gedurende het traject wordt het verloop geëvalueerd door afnemen van vragenlijsten.
 • Het traject wordt na ongeveer 3 maanden afgerond.
 • Jouw huisarts en/of MDL-arts ontvangt een brief van de therapeut met het verslag van de afgeronde behandeling.

Het is belangrijk dat je actief deelneemt aan de  behandeling.  Je krijgt luisteroefeningen mee naar huis om dagelijks te beluisteren. Elke dag luisteren verhoogt de kans op een beter resultaat aanzienlijk.

 

Welk resultaat kun je bereiken met hypnotherapie:

 • Afname van buikklachten in de remissie periodes.
 • Een rustiger immuunsysteem, zodat je (mogelijk) langer in remissie blijft.
 • Je kunt echt ontspannen.
 • Je zult anders met stressvolle situaties omgaan.
 • Je ervaart meer zelfvertrouwen en meer vertrouwen in je eigen lichaam.

Voor wie?

Deze behandeling is voor iedereen die naast IBD ook duidelijke klachten van PDS heeft. Vaak is er dan sprake van stress en spanning, door de ziekte of andere gebeurtenissen in het leven.

Je hebt voor het behandelprogramma Hypnotherapie voor PDS bij IBD een verwijzing nodig van je MDL-arts of je huisarts, met daarop vermeld de diagnose: PDS bij IBD in remissie óf klachten die excessief lijken in verhouding tot jouw resterende IBD-ziekteactiviteit. Ook als je medicijnen gebruikt, kun je een hypnotherapie behandeling volgen.

Een groot deel van onze therapeuten zijn opgeleid in het behandeling van de PDS bij IBD. Je kunt via de VIND EEN THERAPEUT-knop een therapeut in jouw buurt vinden.

 

Partners

Crohn & Colitis NL, de patiëntenorganisatie voor mensen met de IBD is nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit behandelingstraject. Ga naar Crohn & Colitis NL om meer over de organisatie en IBD te lezen.

Onze therapeuten worden geschoold door vooraanstaande artsen op het gebied van PDS en IBD, prof.dr.Daniel Keszthelyi en Dr. Zlatan Mujagic, beide werkzaam in Maastricht UMC.

 

 

 

Copyright 2024 De Samenwerkende PDS-therapeuten
Ontwikkeld door Convident