Kinderen en buikpijn

Ontmoet Max

Max is een jongen van 11 jaar, die door de kinderarts vanuit Kinderkliniek van Amsterdam AMS verwezen wordt.  Hij heeft een paar keer per week heftige buikkrampen, vooral in de auto onderweg naar school. Alle onderzoeken sluiten een medische verklaring uit. Met Max zijn darmen is niets mis. Tijdens de intake geeft Max aan dat hij school superspannend vindt. 

Zijn moeder is bezorgd. “Max moet gewoon naar school. Door de buikpijn blijft hij te vaak thuis”. Daarom is er elke dag extra veel spanning in de auto.  In de weekenden, bij papa, heeft hij nooit last van zijn buik.  

 

Pijn is echt

Erken je, in het verhaal van Max, het verhaal van jouw eigen kind? Spanning, frustratie, zelfs boosheid. Alles is (medisch gezien) in orde en toch steeds die buikpijn. Je vraagt jezelf misschien wel af of de buikpijn echt is of doet uw kind “alsof”.  

De klachten die Max heeft worden  “functionele buikpijn” genoemd. Er is geen ziekte of beschadiging aan de darm gevonden, het probleem zit het hem in de “bedrading”. Darmen kunnen hun eigen werking prima aansturen, zolang er geen storingen tussen komen. Spannende gebeurtenissen, angst, darminfectie of operatie in het buikgebied kunnen zo’n storing veroorzaken.  

In 2007 werd de eerste studie (1) gepubliceerd over de behandeling van de functionele buikklachten bij kinderen. Auteurs van deze studie kwamen allen uit het AMC in Amsterdam. Voor het eerst werd wetenschappelijk bewezen dat hypnotherapie een zeer effectieve behandelmethode is bij kinderen met deze klachten. Het vervolgonderzoek, uit 2012 (2), laat zien dat een groot deel van de kinderen 5 jaar na het stoppen van de behandeling nog steeds klachtenvrij zijn. Hypnotherapie blijkt de enige therapievorm te zijn die bij functionele buikklachten bij kinderen zo’n sterk en langdurige effect laat zien.  

 

Baas over je buik

We spreken af dat we de therapie 5 weken een kans geven. In die 5 weken gaan we Max leren zelf  te zorgen dat zijn buik zich vrolijker gedraagt. Want dat is wat hij wil. En we spreken af dat Max elke dag naar school gaat. Er wordt niet meer over pijn gesproken maar richten we ons steeds op wat wel fijn en leuk is.  

Max leert manieren om zich te ontspannen. In hypnose vormt hij zich een beeld hoe de buik zich vrolijk gedraagt en hoe hij de buik hierbij kan helpen. “Een voetbal die door zijn buik rolt en het zacht maakt”. Met school spreken de ouders af dat Max een plekje krijgt om de oefeningen te kunnen doen als hij last ervaart.  

Max ervaart al na één week verbetering. Hij heeft dagelijks de oefening op school gedaan en kon de lessen goed volgen. Hij wist wat hij zelf kon doen om zijn klachten te beperken en deed het ook. Voor het slapengaan doet Max oefeningen om zijn hoofd leeg te maken. Hij slaapt langer én rustiger. 

Er waren 3 sessies nodig om een effect te bereiken. Na zes weken hebben we een videogesprek. Moeder geeft aan dat ze een totaal ander kind in huis heeft en hoort niets meer over de buik. Nu kan Max zijn tijd aan voetbal besteden. 

 

  1. Hypnotherapy for Children With Functional Abdominal Pain or Irritable Bowel Syndrome: A Randomized Controlled Trial ARINE M. VLIEGER,* CARLA MENKO–FRANKENHUIS,‡ SIMONE C. S. WOLFKAMP,‡ ELLEN TROMP,§ and MARC A. BENNINGA, GASTROENTEROLOGY 2007;133: 
  1. Long-Term Follow-Up of Gut-Directed Hypnotherapy vs. Standard Care in Children With Functional Abdominal Pain or Irritable Bowel Syndrome Arine M. Vlieger , MD, PhD 1 , Juliette M.T.M. Rutten , MD 2 , Anita M.A.P. Govers , MD 1 , Carla Frankenhuis 2 and Marc A. Benninga , MD, PhD 2, The American Journal of GASTROENTEROLOGY, 7 February 2012; doi: 10.1038/ajg.2011.487 

 

Copyright 2023 De Samenwerkende PDS-therapeuten
Ontwikkeld door Convident