Hypnotherapie: stand alone of toch samen?

Is hypnotherapie te combineren?

 

In mijn praktijk als hypnotherapeut komen soms mensen die kortgeleden de diagnose PDS hebben gekregen. Nu ze eindelijk weten wat ze hebben, willen ze alle mogelijkheden aangrijpen om er iets aan te doen. Ze hebben medicatie voorgeschreven gekregen door de arts en zijn begonnen aan het FODMAP-dieet onder begeleiding van een diëtist. En dan willen ze ook graag starten met hypnotherapie.

Er zijn natuurlijk ook cliënten die specifiek voor hypnotherapie kiezen; omdat ze er zelf over gelezen hebben of omdat de MDL-arts ze dit aangeraden heeft.

Andere cliënten komen pas veel later bij mij terecht; hebben dan misschien al andere behandelingen geprobeerd en daar op sommige vlakken goede resultaten mee behaald, maar houden toch nog last van bepaalde klachten. Ze hopen dan dat hypnotherapie daar wat aan kan doen.

Gelukkig kan hypnotherapie inderdaad in veel gevallen andere behandelingen aanvullen. Als medicijnen er bijvoorbeeld voor gezorgd hebben dat het ontlastingspatroon verbeterd is en iemand minder last heeft van verstopping of diarree, maar nog wel veel last heeft van vermoeidheid, dan kan de behandeling met hypnotherapie zich richten op de klachten die er nog zijn.

Als cliënten al ervaring hebben met mindfulness, meditatie of ontspanningsoefeningen, maakt dit het vaak makkelijker om te beginnen met hypnotherapie. Dergelijke technieken helpen om te ontspannen en daarmee de stress te verminderen en dat heeft vaak op zichzelf al een positieve invloed op de PDS-klachten. Hypnotherapie gaat, door de darmgerichte suggesties, echter nog een stapje dieper en kan daarmee meer klachtenverlichting geven dan meditatie of ontspanning alleen.

Sommige van mijn cliënten kiezen voor hypnotherapie omdat ze het FODMAP-dieet absoluut niet zien zitten. Anderen zijn aan het FODMAP- of een ander dieet begonnen, maar hebben er geen of onvoldoende baat bij. Of ze hebben met het dieet op zich een duidelijke vermindering van hun klachten, maar ze hopen dat als hypnotherapie op een andere manier hun klachten kan verminderen, ze weer iets meer speelruimte kunnen krijgen in wat ze kunnen eten.  In veel gevallen blijkt dit inderdaad zo te zijn. Wel is het zo dat, denkend aan het type cliënt dat ik hierboven als eerste schetste,  het eigenlijk niet handig is om allerlei behandelingen tegelijk te starten. Als je klachten dan inderdaad verbeteren, is het lastig om te achterhalen waar dit van komt. En zeker in de beginfase van het FODMAP-dieet wil je kunnen ervaren wat het weglaten, en later weer introduceren, van voedingsmiddelen voor jou voor effect heeft. Als je dan ondertussen ook met hypnotherapie gestart bent, weet je niet zeker waar een verbetering vandaan komt.

Al met al is het bekend dat elke PDS-patiënt anders is; niet iedereen heeft dezelfde symptomen of klachten en niet iedereen reageert op dezelfde behandelingen. Daarom is het vooral belangrijk om te kijken welke behandeling of combinatie van behandelingen voor jou het beste resultaat geeft. Hypnotherapie kan daarbij op zichzelf staan of worden aangevuld met andere behandelingen. De hypnotherapeuten van de Samenwerkende PDS-therapeuten stemmen hun behandeling graag af op wat jij nodig hebt.

 

 

Copyright 2023 De Samenwerkende PDS-therapeuten
Ontwikkeld door Convident