Hypnotherapie bij stress

Stress kan veel invloed hebben op je klachten. Hypnotherapie is één van de manieren om beter te leren omgaan met de lichamelijke en psychische kant van stress.

Door Ellen Weijman, publicatie in de Prikkels van juni 2020.

Als hypnotherapeut behandel ik regelmatig mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom. De lichamelijke klachten maken hun leven onaangenaam en vaak pijnlijk. Velen kampen al jarenlang met verschillende problemen en hebben meestal al van alles geprobeerd om de klachten te verminderen. Als iemand zich aanmeldt moet er eerst een vragenlijst worden ingevuld. Bij de vraag: “waardoor verergeren de klachten?”, is stress een regelmatig genoemde oorzaak. Tijdens de sessies komen we er vaak achter dat de bron van deze stress niet eens zo zeer in de situatie zelf zit. Wel ontstaat er stress doordat mensen het gevoel hebben dat ze geen controle hebben. Geen controle over hun eigen lichaam, over de situatie, over de omstandigheden, noem maar op. Dit geeft het gevoel dat het leven onvoorspelbaar en oncontroleerbaar is, wat weer leidt tot angst en dus stress en helaas vaak tot verergering van de PDS-klachten. Misschien is deze vicieuze cirkel voor jou ook herkenbaar.

Verder dan darmklachten

Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord of gelezen over darmgerichte hypnotherapie. Door een reeks op maat gemaakte suggesties en oefeningen leren je darmen weer op de juiste manier met je brein te communiceren en daardoor normaal te gaan werken. Problemen met het spijsverteringskanaal is een van de vele terreinen waar hypnose toegepast kan worden. Leren omgaan met angst en stress is een andere. Voor de mensen met PDS is het een soort “twee vliegen in een klap” verhaal namelijk het verminderen van de lichamelijke EN de psychische klachten. Een erkend Hypnotherapeut met PDS-specialisatie kan je daarbij helpen.

Maar hoe dan???

In stressvolle situaties, op het werk of thuis maar ook nu tijdens deze Corona pandemie, is er veel onzekerheid over wat er komen gaat. Dit verslecht het gevoel van onveiligheid en angst. Door (slechte) ervaringen uit het verleden vervallen we in dezelfde, niet helpende, gedragspatronen. Zo gaan we piekeren, onszelf isoleren of afsluiten, of we ontlopen of vermijden bepaalde dingen in het leven. Daar komt hypnose om de hoek kijken met als doel deze onzekerheid te herkennen en te tolereren. Met hulp van de hypnotherapeut leer je om op een andere manier naar jouw ervaringen te kijken en daar vervolgens nieuwe conclusies uit te trekken. In onzekere situaties zijn de uitkomsten ook onzeker, ze kunnen negatief, maar ook positief zijn. Er is op deze momenten geen manier om te weten welke uitkomst het uiteindelijk wordt. Hypnose helpt om het “niet weten” te accepteren, het te kunnen verdragen. Het geeft de mogelijkheid om de toekomstige situaties en jouw reacties erop te oefenen. Je zal jouw innerlijke hulpbronnen ontdekken en deze leren gebruiken. Zo ben je in de toekomst in staat om andere gedachtes en oplossingen te kiezen dan je tot nu toe gedaan hebt, en op deze manier de angst en het stressniveau onder controle te houden.

Misschien ook interessant

Fodmap…of toch Hypnotherapie?

Twijfel jij tussen het volgen van het Fodmap dieet of de hypnotherapie behandeling lees dan hier naar de verschillen in resultaat.

Twijfel jij tussen het volgen van het Fodmap dieet of de hypnot...

Meer lezen

Hypnotherapie helpt bij Prikkelbare Darm Syndroom.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Lees meer over wat hypnotherapie voor jou kan betekenen

Herken jij jezelf in dit verhaal? Lees meer over wat hypnothera...

Meer lezen

Hypnotherapie online bij PDS

In deze tijd met Covid-19 is het niet altijd mogelijk om de therapiesessie in de praktijk te laten plaats vinden. Gelukkig kan het...

In deze tijd met Covid-19 is het niet altijd mogelijk om de the...

Meer lezen
Copyright 2024 De Samenwerkende PDS-therapeuten
Ontwikkeld door Convident