Fodmap…of toch Hypnotherapie?

Door Ellen Weijman, publicatie in de Prikkels van september 2020.

Darmgerichte Hypnotherapie is een van de manieren om PDS te behandelen. Ondanks het feit dat het al meer dan dertig jaar wordt gebruikt twijfelen sommige mensen nog altijd aan de effectiviteit ervan. In mijn praktijk zie ik regelmatig cliënten die de behandeling met hypnose zien als het laatste redmiddel. Ze besluiten het vaak pas te proberen als alle “gewone” therapieën zijn mislukt.

Daarom is het interessant om hier het onderzoek van Simone Peters, uitgevoerd op de Monash University in Melbourne, Australië (inderdaad, de universiteit die tevens het FODMAP-laag dieet ontwikkelde) te bespreken.

Wetenschappers die een behandelingsmethode onderzoeken vergelijken de therapie, medicijnen of behandeling met een placebo. Via de statistische berekeningen kunnen ze met grote zekerheid zeggen of de gekozen behandeling werkt en dat het resultaat geen toeval is. Voor hypnotherapie is het eigenlijk onmogelijk om dit zo te doen. Daarom besloten de onderzoekers uit Melbourne darmgerichte hypnotherapie te vergelijken met een andere, inmiddels veelvuldig onderzochte behandelingsmethode, namelijk met het FODMAP-laag-dieet.

Belangrijke voorwaarde in zo’n onderzoek is de randomisatie. Wat betekent dat de groepen mensen, die met de verschillende methodes behandeld worden, vergelijkbaar zijn. Geen van de deelnemers was eerder voor PDS behandeld en ze werden door loting in een van de groepen ingedeeld. Voor de start van het onderzoek werden uitgebreide vragenlijsten afgenomen, waar op symptomen en  psychologische problemen werd “gescoord”.

Zes weken lang volgden de eerste groep de darmgerichte hypnotherapie en de tweede groep de eliminatiefase van het FODMAP-laag-dieet. Na afloop mocht de hypnotherapie groep doorgaan met het beluisteren van de hypnose-scripts en de FODMAP groep werd gestimuleerd om door te gaan met de herintroductie van de FODMAP’s. Na deze 6 weken en 6 maanden, vanaf de start van het onderzoek, werden de vragenlijsten opnieuw afgenomen, om de effecten van de behandelingen te kunnen vergelijken.

Vanuit mijn ervaring weet ik dat veel mensen van mening zijn dat het FODMAP-laag-dieet de beste oplossing is voor mensen met de diagnose PDS. Voor deze mensen zal het resultaat van dit onderzoek een grote verrassing zijn.

Na 6 weken hadden de patiënten in beide groepen dezelfde positieve resultaten. Het bleek dat beide therapieën even effectief zijn als het om de gastro-intestinale symptomen (zoals diarree, verstopping, opgeblazen gevoel) gaat. De verbetering bleef bij beide groepen ook na 6 maanden.

Het grote verschil lag ergens anders. Alleen de patiënten in de hypnotherapie groep hielden na 6 maanden de positieve psychische veranderingen (minder angstklachten, minder depressieve symptomen) vast. In de Fodmap groep was het effect van de behandeling na 6 maanden weer vervaagd.

Het is niet verrassend dat ik, als PDS-hypnotherapeut, iedereen die met PDS-klachten te maken heeft hypnotherapie adviseer, ook met wetenschappelijk onderbouwde zekerheid. Hypnotherapie is even effectief voor de darmsymptomen als het FODMAP-laag-dieet maar heeft op lange termijn nog steeds de positieve psychologische effecten die bij het FODMAP-laag-dieet ontbreken.

S.L.Peters, C.K.Yao, H.Philpott, G.W.Yelland, J.G.Muir, P.R.Gibson, Alimentary Pharmacology and Therapeutics, ®2016, 44: 447-459

Misschien ook interessant

Hypnotherapie bij stress

Stress kan veel invloed hebben op je klachten. Hypnotherapie is een van de manieren om beter te leren omgaan met de lichamelijke e...

Stress kan veel invloed hebben op je klachten. Hypnotherapie is...

Meer lezen

Hypnotherapie helpt bij Prikkelbare Darm Syndroom.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Lees meer over wat hypnotherapie voor jou kan betekenen

Herken jij jezelf in dit verhaal? Lees meer over wat hypnothera...

Meer lezen

Hypnotherapie online bij PDS

In deze tijd met Covid-19 is het niet altijd mogelijk om de therapiesessie in de praktijk te laten plaats vinden. Gelukkig kan het...

In deze tijd met Covid-19 is het niet altijd mogelijk om de the...

Meer lezen
Copyright 2024 De Samenwerkende PDS-therapeuten
Ontwikkeld door Convident