Cliëntervaringen

De ervaringen van cliënten die het ‘Darmmanagementprogramma’ al doorliepen vormen aanbevelingen
vanuit hun persoonlijk perspectief. Klik op het + teken voor hun eigen verhaal.

--Reactie van cliënt, april 2016.
[+]

Ik kijk zeker positief terug op de sessies. Vooral de eerste sessies zat het me erg hoog, en wist ik niet meer wat ik met de PDS aan moest. Het was ontzettend fijn om de eerste paar afspraken het hier uitgebreid over te kunnen hebben en begrip te krijgen hiervoor. Zo maakten de eerste sessies ook vooral dat ik verandering ging voelen, ik merkte dat door anders adem te halen er al een stukje rust kwam. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk ontzettend vaak een ‘gestresste’ buik had. Ik vond het dan ook fijn dat het aan het begin vooral om de buikpijn zelf ging, en wat later meer ook over omgevingsinvloeden.

Ik ben erachter gekomen dat er andere factoren meespelen die ook invloed hebben op de PDS, zoals mijn opvoeding bijvoorbeeld of stressvolle gebeurtenissen. Omdat ik hier nu wat meer inzicht in heb kan ik ook beter signaleren wanneer ik iets niet fijn vind, en het dan ook zeggen.

Ik ben er voor mezelf achter gekomen dat rust en regelmaat voor mij belangrijk is, en ook tijd voor mezelf moet nemen om even goed adem te halen en het wat rustiger aan te doen. Ik ben nog bezig met het accepteren van mijn buik, maar ik heb wel het idee dat ik dat nu wel wat meer al heb. Hoe erg ik in het begin mijn buik ‘haatte’ is nu wel minder alhoewel zorgen om mijn gezondheid natuurlijk niet helemaal verdwijnen. Ik ben vastberaden om er zoveel mogelijk aan te blijven doen, waaronder goed eten, regelmatig leven en sporten, maar ook dingen als yoga en positief denken blijven volhouden.

Ook bij het positief denken heb ik nog veel te doen, maar een grote stap die ik door hypnotherapie heb gemaakt is de bewustwording. Ik had eigenlijk helemaal niet door dat ik zulke negatieve gevoelens naar mijn buik had terwijl dit dus best wel van invloed kan zijn op de pijn en aanwezigheid van de buikpijn. Ik merk dat ik over de dag heen er wel iets minder mee bezig ben, in de zin van anticipatie op pijn en angst voor pijn.

Ik vind het nu soms nog moeilijk om me goed te houden aan wat ik me heb voorgenomen, ook omdat dat in de studententijd niet altijd helemaal mogelijk is. Echter heb ik wel vertrouwen dat in de toekomst wanneer mijn leef en slaap gewoontes wat regelmatiger worden, dat het met mijn lichaam ook wat beter zal gaan.

De sessies met u vond ik fijn, u komt rustig en geduldig over en ook heel erg begripvol. Dat is ontzettend fijn om te voelen dat iemand het oprecht vervelend voor je vindt en er ook samen met mij iets aan wil doen. Ik merkte wel dat na ongeveer 6/7 sessies ik iets minder ermee bezig was omdat ik een beetje het gevoel had dat ik hier zelf mee verder kon gaan. Ik ben in ieder geval blij dat ik bij u ben gekomen voor hulp, en daar wil ik u ook heel erg voor bedanken!

--Reactie van Tamara. 22 jaar te Almere, mei 2015.
[+]
20 jaar met buikpijn.
Toen ik twee jaar was begon de ellende. Naar de wc gaan ging moeilijk of helemaal niet. Artsen die je niet geloven en er was geen behandelplan. Toen ik elf jaar was werd het nog erger. Een gedraaide darm, dat is wat ik had. Met spoed werd ik geopereerd en daarna volgden er nog negen operaties. De dokters wisten het niet meer en eigenlijk bleven de klachten aanhouden. Vele medicijnen, klisma’s en spoelingen achter de rug, maar nooit verdwenen de klachten. Stress maakte het allemaal nog erger!

In november 2014 kreeg ik zo’n erge aanval dat ik besloot om nogmaals naar het ziekenhuis te gaan, want vier weken elke dag buikpijn hebben was geen optie. Weer wisten de doktors niet wat ze hiermee aan moesten. In januari 2015 moest ik terug komen op de polikliniek.
PDS, dat was de constatering van een invallende arts. PDS was op geen andere manier te behandelen dan ik al 20 jaar deed. Het enige wat zou kunnen helpen was hypnotherapie. 22 jaar en dan naar een hypnotherapeut. Ik vond het in het begin erg raar, maar heb toch besloten om te gaan.

Na 1 sessie voelde ik me heel erg moe en heb ik veel nagedacht. Eigenlijk voelde ik na een week al verschil. Het herkennen van pijnlijke punten en op die manier mijn lichaam kennen. Dat is wat ik geleerd heb. In totaal heb ik 6 sessies gehad en wat mij zo ontzettend geholpen heeft is de rust vinden om zo te ontspannen en naar mijn lichaam te luisteren. Vele stressmomenten achter de rug, met een enkele keer een uurtje buikpijn, dat is wat ik nu heb.
Ik raad iedereen met darmproblemen aan om hypnotherapie te proberen. Voor mij voelt het als een bevrijding!


--Reactie van mevr. Dominique. 40 jaar te Soest, april 2015.
[+]
Het is inmiddels alweer ruim anderhalf jaar geleden dat ik voor het laatst bij je ben geweest voor mijn prikkelbare darm. Ik kan me voorstellen dat je na een behandeling nooit meer iets hoort van de mensen en van het verloop van de klachten.

Ik wil je daarom toch even laten weten dat ik sindsdien echt significant minder last heb van pijnaanvallen en diarree. Ik denk nog regelmatig terug aan dingen die je zei (bv blijven ademen en niet de buik verkrampen of boos worden bij pijn) en dat helpt echt.

Ik heb ook mijn voedingspatroon nog een paar tandjes gezonder gemaakt: (bijna) geen supermarktvoedsel meer, natuurlijke (liefst biologische) voedingsmiddelen en nog meer groente en fruit dan ik al at.

De combinatie van beiden zal ervoor gezorgd hebben dat ik nu bijna geheel klachtenvrij ben.


--Reactie van mevr. K. 33 jaar te Huizen, november 2014.
[+]
Mijn leven lang heb ik al buikklachten (PDS). Er gaan periodes voorbij dat ik er weinig last van heb. Maar helaas zijn er ook periodes waarin het mijn leven lijkt over te nemen. Afgelopen voorjaar begon weer zo’n periode. En deze keer leek het erger dan voorheen. Ik kwam er ook niet meer uit. De pijn werd steeds heftiger en was continu aanwezig. Ik werd er wakker van ’s nachts. Mijn buik zette zo erg op dat ik mijn kleding niet meer paste. Ik kocht positiebroeken en schaamde me heel erg. Ik verloor mijn energie en kwam in de zomer zelfs ziek thuis te zitten. Mijn sociale leven was inmiddels ook compleet verdwenen. Ik was bang dat er misschien iets medisch aan de hand was en heb me helemaal laten onderzoeken; niets.
De specialist in het ziekenhuis raadde me hypnotherapie aan. Ik had wat twijfels, want ik ben een vrij nuchter persoon. Maar ik zat letterlijk en figuurlijk vast en heb de hulp van de hypnotherapeut in Almere ingeroepen. Hij heeft me geholpen het tij weer te keren.
Natuurlijk wist ik wel dat stress en negatieve gedachten invloed hebben op die gevoelige buik. En door die enorme buikpijn aanval werd dat alleen maar erger. Maar hoe zet je die knop om? Dat is waar Wim mij bij heeft geholpen. Onderzoeken waar de onrust nu eigenlijk vandaan komt, wat de essentie ervan is. Niet wegstoppen en denken ‘niet zeuren’. Hij heeft me geholpen het aan te pakken. Dingen te accepteren in plaats van er steeds tegen te blijven vechten.
Het resultaat is dat ik een stuk rustiger ben en mijn buik ook. De klachten zijn niet helemaal over, maar wel een heel stuk minder. En wanneer de pijn weer op komt zetten, weet ik nu wat ik moet doen om eruit te komen in plaats van erin te blijven hangen. Ik heb mijn energie weer terug, geniet weer van dingen en kan stressvolle situaties beter het hoofd bieden. De hypnotherapie heeft dan ook niet alleen iets betekend voor mijn buik, maar ook voor mij als persoon.

--Reactie van Bert K. 48 jaar te Almere, jan 2011, 3 jaar na zijn therapie.
[+]
De klachten zijn in z’n geheel verdwenen en gelukkig nooit meer terug gekomen.
Met vriendelijke Groet,
Bert

--Reactie van Peter de B. ,65 jaar te Lelystad, Januari 2011, een half jaar later.
[+]
Bij ons laatste gesprek heb je mij gevraagd na een half jaar aan jou te laten weten hoe het met mij gaat. Wel ik kan kort zijn. De therapie heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal van de klachten verlost ben, maar ik kan nu wel stellen dat ik aanzienlijk vrolijker door het leven ga. Van tijd tot tijd spelen de klachten op maar dan zijn die van korte duur, hoogstens voor 1 dag om vervolgens weer een langere tijd hiervan gevrijwaard te zijn. Kortom ik ben blij dat ik toentertijd contact met jou heb opgenomen en in therapie ben gegaan,
met vriendelijke groet, Peter.

--Reactie van Elly K. 63 jr te Vlaardingen, mei 2010.
[+]
Een zeer gevoelige darm en maagstoringen door een bacterie (Helicobacter) heeft bij mij veel onzekerheid veroorzaakt.
Het heeft lang geduurd om er van af te komen.
De hypnotherapie heeft mij geleerd om mijn geest en lichaam tot rust te krijgen.
De baas te worden over mijn darmen en het loslaten van mijn angst.
De bezoeken aan mijn therapeute en het iedere dag luisteren naar de cd gaf mij weer zelfvertrouwen
Vertrouwen in mijn geest en op mijn lichaam.
Ik ben daarom erg blij met deze therapie en ben nu aan het afbouwen.

--Reactie van Joke, 75 jr uit A'dam, maart 2010.
[+]
Zolang ik mij kan herinneren heb ik last ondervonden van een prikkelbare darm.
Bovendien heb ik verschillende medicijnen geslikt zonder resultaat.
Via een folder van de Maag-Darm-Lever stichting kreeg ik informatie over PDS en hypnotherapie.
Ik ben in kontakt gekomen met therapeut Wim .
Bij het intake gesprek vertelde hij mij dat de kans op verbetering 50% was gezien mijn leeftijd van 75 jaar.
Maar Wim had vertrouwen in mij en ik in mezelf.
Wim heeft veel geduld met mij gehad en ik deed mijn huiswerk.
Na 10 sessies is het mij gelukt van 90% pijn en last naar slechts af en toe 10% , dat was dus eerst andersom.
Ik ben reuze blij deze therapie te hebben gedaan en het is inderdaad een ‘Sleutel naar Bewustwording’.

--Reactie van Martijn, 39 jaar te A. maart 2010.
[+]
Ik had behoorlijk zware darmklachten. Zelfs de huisarts twijfelde op een gegeven moment aan de diagnose prikkelbare darm (PDS). Na een consult bij een andere huisarts werd deze diagnose toch bevestigd. Een jaar of 10 geleden is de diagnose ook al een keer gesteld, toen was er maar 1 remedie: ‘wen er maar aan’.
Ik leerde er vrij aardig mee leven.
Op verschillende manieren had ik mijn leven zo ingericht, dat ik er aardig omheen kon leven. Totdat na een periode van stress de klachten weer zo toenamen dat ik er geen weg omheen meer kon bedenken.
De huisarts adviseerde mij hypnotherapie te gaan volgen. ‘De resultaten staan nog niet vast, maar zijn veelbelovend’. Ik functioneerde niet meer goed, dus wat had ik te verliezen? Afspraak gemaakt met Wim, coach en hypnotherapeut, om eerst maar eens kennis te maken en de te volgen werkwijze te bespreken.
Met zijn motivering kon ik wel wat.
Na een aantal consulten merkte ik een duidelijk verschil. Maar ook zo af en toe terugval. Nu, na wellicht wat meer consulten dan gemiddeld, kan ik stellen dat er een wereld van verschil is met een half jaar geleden, een verbetering van minstens 70%.
Ik heb nog maar zo nu en dan een beetje last van mijn darm, maar niet te vergeten, ik sta een stuk lichter en vrolijker in het leven. Maak me niet meer zo’n zorgen en zie de toekomst met genoegen tegemoet. De verbinding tussen de darmklachten en de wijze waarop ik in het leven stond was ik me niet bewust. Ik was me eigenlijk helemaal niet zo bewust van mijn levens-gewoonten die, als ik er nu op terugkijk, mijn darmen nogal in de knel deden liggen.
Hypnose heeft door de Rasta Rostellies onder ons wellicht een wat rare, of enge lading gekregen. De hypnose zoals die wordt toegepast in een therapeutische setting heeft hier niets mee te maken. Ik heb het ervaren als een hele diepe ontspanning waarin je je dingen herinnert die je eigenlijk vergeten was. Ik zou het ook kunnen vergelijken met een droom. Je kent dat wel, dat je iets droomt, maar je je tegelijkertijd bewust bent van het feit dat het maar een droom is. Je wordt daarna gewoon weer wakker en bent nog precies dezelfde als je daarvoor was. Voordeel van de hypnose is dat ik daarna vaak erg tot rust gekomen was.
Het is eigenlijk altijd prettig (Zoals mediteren of hardlopen ook prettig kunnen zijn).

--Reactie van Frank, 17 jaar , in 2009.
[+]
Toen ik met de therapie begon, had ik al een lange tijd elke dag veel buikpijn, altijd kwam het vanuit het zelfde punt in mijn darmen. Al drie jaar lang had ik, soms met een hele lange periode zonder pijn, er al last van. Natuurlijk zorgde dit voor veel problemen, vooral op school, maar ook bij mezelf. Ik was al zo lang ziek dat ik eigenlijk niet meer door had, hoe erg het was en hoeveel ik miste, vergeleken bij de meeste mensen van mijn leeftijd.
Gelukkig begon ik dat snel door te krijgen met behulp van Ingrid en de therapie, en ik begon al snel resultaten te zien. Het ging niet altijd even makkelijk of even snel, maar ik had wel door, dat ik op de goede weg zat. Na een tijdje begon het echt zoveel beter te gaan, dat we er aan gingen werken om weer terug naar school te gaan. Na al die tijd zag ik er eerst wel tegenop om weer te gaan, maar hoe dichterbij het kwam, hoe meer ik er zin in kreeg.
Het gaat nu al een hele tijd weer goed, ik heb totaal geen last meer en ben nu al weer klaar met dit schooljaar. Ik voel me behalve de buikpijn die verdwenen is, ook voor de rest veel beter, ik heb die tijd nu afgesloten met behulp van de therapie.

--Reactie van Marleen, 29 jaar. aug. 2009.
[+]
Mijn naam is Marleen en ik ben 29 jaar en als ik terug kijk heb ik eigenlijk altijd wel last gehad van mijn darmen. Na de geboorte van mijn tweede dochter begonnen de klachten in mijn buik weer op te spelen. Ik had erg veel pijn links onderin mijn buik. Bij het minste of geringste had ik last van diarree en als ik door ging moest ik overgeven. Na de geboorte van mijn eerste dochter had ik ook dergelijke klachten, maar niet in deze mate. Het was nu zo erg dat ik niks meer kon en alleen nog maar op bed lag. De zorg voor onze dochters kwam volledig bij mijn man te liggen, onze jongste dochter was toen nog maar twee maanden oud en onze oudste dochter twee jaar. Ik kon niet de moeder zijn die ik wilde zijn en die zij verdienden.
Van de huisarts had ik al meerde medicijnen gekregen om van mijn klachten af te komen, maar helaas deze hielpen niet, de klachten werden zelfs niet minder. Uiteindelijk werd ik door de huisarts doorgestuurd naar een Maag- Lever- Darm arts. Hij hoorde mijn verhaal aan en na een lichamelijk onderzoek zei hij direct dat hij dacht aan een PDS. Omdat er in mijn familie darmkanker voor komt leek het de arts goed om ook een darmonderzoek te doen. Ik kreeg een folder mee van de MLD-stichting over een PDS en een van het darmmanagement programma bij PDS, hij zei dat hij hier erg goede ervaringen mee had. Verdrietig om wat de arts gezegd had ging ik weer naar huis. Op internet had ik al gelezen dat er aan een PDS eigenlijk niks te doen is en dat je er mee moet leren leven. Die week erna had ik mijn darmonderzoek en zoals de arts al gezegd had kwam hier niks uit.
De diagnose luidde nu echt ‘je hebt een prikkelbare darm’. Thuis las ik nogmaals de folder door over de hypnotherapie, ik was erg sceptisch en vond het nogal zweverig, maar omdat mijn klachten mijn leven zo erg beïnvloedde en ik op deze manier niet meer door kon nam ik contact op met de therapeute. Tijdens het intakegesprek kwamen alle emoties van de afgelopen maanden eruit en zag ik in, in wat voor een diep dal ik terecht was gekomen. Mijn therapeute zei direct dat zij er vertrouwen in had en de afspraken voor de eerste zes intensieve weken werden gemaakt. Elke sessie kreeg ik een tekst aangeboden en deze werd opgenomen zodat ik dit thuis kon herhalen. We hebben gesproken over datgene dat de klachten doet verergeren en tegen welke situaties ik opzag. Ik weet nu dat alles wat je doet en hoe je op dingen reageert wel ergens naar terug te leiden zijn. Tijdens de sessies heeft mijn therapeute mij geleerd om op een andere manier om te gaan met de dingen die mijn klachten beïnvloedden. Zij zijn niet de oorzaak van mijn klachten maar zorgen er wel voor dat mijn klachten erger worden. Ik weet nu wat mijn valkuilen zijn en van haar heb ik geleerd dit op een positieve manier te benaderen. Mijn manier van leven is niet veranderd maar wel de manier waarop ik naar het leven kijk en hoe ik erin sta. Ik kan nu weer genieten van het leven en het belangrijkste voor mij is dat ik de moeder kan zijn voor mijn dochters die ik wil zijn en die zij verdienen. De hypnotherapie heeft mijn leven heel veel gebracht en als ik er op terug kijk word ik weer emotioneel. Een prikkelbare darm hoeft niet het einde van je leven te zijn en je hoeft niet te leren leven met de klachten zoals ik op het internet las. Er is iets aan een prikkelbare darm te doen en dat is hypnotherapie. Ik ben mijn therapeute erg dankbaar en zal niet vergeten wat zij voor mij betekend heeft. Zij zal zeggen ‘je hebt het zelf gedaan’, maar zonder haar was het mij niet gelukt.

--Reactie van P.K. te Doetinchem, mrt 2009.
[+]
Over een periode van ongeveer anderhalf tot twee jaar had ik in toenemende mate last van een “onrustige buik”.
Het waren geen verschijnselen die duiden op een ernstige aandoening die direct behandeling vereiste maar de overlast van deze “onrustige buik ” ging steeds meer mijn dagelijks leven beïnvloeden. Op zoektocht middels het internet naar een oplossing kwam ik in contact met het begrip PDS ofwel prikkelbare darm syndroom en ik herkende mijn klachten direct. Een bezoek aan onze huisarts resulteerde in een aantal gerichte vragen en een onderzoekje in een advies om maar wat immodium te slikken indien nodig maar ook hierin voorzichtig te zijn.
“Het begrip PDS omvat een breed beeld van klachten ” aldus onze huisarts. Ik vertelde onze huisarts over een behandelingsmethode via Hypnotherapie zoals ik deze op het internet had gevonden. Mijn huisarts kende dit en had geen bezwaar en gaf vervolgens de vereiste medische verklaring af. Ik zocht contact met de PDS-therapeut in Dieren. In het intakegesprek waarin hij mij direct op mijn gemak wist te stellen vertelde hij dat hypnotherapie niet veel meer is dan een lichte trance vergelijkbaar met het intensief lezen van een boek terwijl de wereld om je heen rustig doordraait en je dat gewoon even lijkt te missen.
In overleg zijn we begonnen aan een aantal sessies waarin de therapeut door middel van hypnose een prettige diepe rust bij zijn cliënt weet te bereiken en gedurende deze sessies een aantal positieve verhalen vertelt en wat oefeningen opgeeft. De verhalen kreeg ik mee op CD voor thuis en elke avond heb ik volgens zijn advies naar deze CD geluisterd (+/-25 min ) Enige weken na aanvang van deze sessies bemerkte ik dat de pijn uit mijn buik weg was en dat de darmen langzaam maar zeker een rustiger patroon leken te hebben gevonden. Heel even kwam er nog een dip in het resultaat in het late najaar maar gaandeweg over een periode van drie – vier maanden ,waarin de behandelpauzes telkens wat zijn uitgebouwd , zijn de klachten nagenoeg verdwenen. Vraag mij niet hoe het heeft gewerkt. Ik weet alleen dat het heeft gewerkt . Ik zou iedereen die PDS klachten moet ervaren direct adviseren om contact met een PDS-therapeut op te nemen.
Het gaf mij kwaliteit van leven terug.

--Reactie van Sylvia 22 jaar te Rijswijk in 2008.
[+]
Ik ben een meisje van 22 jaar en had dagelijks last van mijn darmen.
Deze klachten bestonden vooral uit obstipatie, met alle nare gevolgen van dien. Dit beperkte mij dusdanig in mijn dagelijkse leven.
Na verschillende medicijnen, diëten en behandelingen heb ik gekozen voor hypnotherapie.
Ik had er veel over gelezen en mede door het feit dat bewezen is dat het bij 80% aanslaat was ik zeer gemotiveerd en had ik mijn hoop hierop gevestigd.
Ik stond dan ook volledig open voor hypnose. De sessies hebben mij meer inzicht in mijn klachten en levensstijl gegeven. Daarnaast heb ik geleerd om dingen van mij af te zetten en mij volledig te ontspannen. Ik luisterde de cd elke avond voor het slapen gaan en dit zorgde er voor dat ik rustig en ontspannen in slaap viel zonder te liggen malen over van alles en nog wat. Concluderend kan ik dus zeggen dat de therapie mij heel veel rust heeft gegeven en deze rust werkt door op mijn darmen.
Ik ben mij ervan bewust dat ik zwakke darmen heb, maar door de hypnosesessies heb ik meer controle gekregen en ik heb geleerd om hier mee om te gaan.
De sessies hebben mij heel veel rust gegeven en meer zelfvertrouwen. Per sessie kreeg ik een cd mee en deze luister ik momenteel nog op momenten dat ik er behoefte aan heb. Deze ontspanningscd’s maken mij namelijk erg rustig, brengen mij dichter bij mijzelf en geven mij een positieve instelling mee. Daarnaast was het erg prettig dat ik tijdens de behandeling altijd mijn hart kon luchten en dat ik oefeningen kreeg tegen obstipatie. Ik ben dus zeer positief over mijn ervaring met hypnotherapie omdat mijn darmklachten heel erg verminderd zijn!

--Reactie van Kathy 21 jaar te Almere, febr. 2009.
[+]
Ik ben een jonge meid van 21 jaar en had dagelijks meerdere keren per dag hevige buikpijn. Dit beperkte mij in mijn dagelijks leven, ik wilde met vriendinnen op stap, op vakantie gaan en zonder buikpijn naar school. Na verschillende onderzoeken in het ziekenhuis kreeg ik de diagnose: PDS. Na verschillende (niet werkende) medicijnen geprobeerd te hebben van mijn huisarts ben ik zelf opzoek gegaan naar hulp.
Ik kwam terecht op deze site en zag dat hypnotherapie ook bij mij in de buurt gegeven werd.
Ik begon mijn sessies hypnotherapie vrij nuchter. Ik wist niet of deze manier van therapie mij zou helpen om van mijn dagelijkse buikpijn af te komen. Na veel gesprekken, ups en downs ben ik uiteindelijk van mijn dagelijkse buikpijn af. Ik heb een manier gevonden om met mijn darmen om te gaan. Ik ben mij ook bewust geworden van wat ik voorheen deed (namelijk mijn buikpijn negeren en boos te worden op mijn buik) en hoe ik hier nu mee om moet gaan. Hypnotherapie werkte bij mij goed om dichter bij mijzelf te komen. Wel denk ik dat het belangrijk is, om hier open voor te staan. De Cd’s die speciaal voor mij zijn opgenomen hebben mij ook ontzettend geholpen. Nu ook, als ik soms last heb van mijn buik en de behoefte heb aan ontspanning, gebruik ik deze Cd’s weer.
Hypnotherapie heeft mij heel veel geholpen en ik zal er dan ook nooit spijt van hebben dat ik zelf op zoek ben gegaan naar een manier om met mijn buikpijn om te gaan.
Ik wil ook van deze gelegenheid gebruik maken om anderen (jonge meiden) moed te geven om de therapie een kans te geven en zo van hun buikpijn af te komen.
Dezelfde Kathy te Almere, februari 2011, 2 jaar later.
Ik kan je vertellen dat het met mij heel erg goed gaat. Ik kan mij de laatste keer buikpijn niet meer herinneren.
Ik hou de Prikkelbare Darm en weet (qua eten) wat goed voor mij is en wat niet. Zo moet ik geen koffie drinken en chocolade eten.
Ik voel mij inmiddels zelfstandig en ben totaal niet meer bang voor de reactie van mijn darmen.
Ik weet dat mijn darmen reageren wanneer ik bijvoorbeeld gespannen ben, maar ik stel mijzelf dan gerust en weet waarvan het komt. Het past en hoort bij mij. Ik besef steeds meer dat IK de persoon ben die bepaal hoe mijn leven loopt, en niet mijn darmen.

--Reactie van Lucinda, januari 2009.
[+]
Na 2 jaar lang dagelijks verschrikkelijke krampen, diarree en paniek aanvallen te hebben gehad ben ik begonnen met het darm management programma.
Na de eerste sessie ging het al stukken beter. Ik ben nu een aantal maanden bezig en mijn leven is totaal veranderd.
Het darm management programma heeft me geholpen meer zelfvertrouwen te krijgen, onverwerkte problemen verwerkt en grote angst en paniekaanvallen weggenomen waardoor ik nu weer normaal kan functioneren.
Door deze therapie heb ik mezelf weer teruggevonden, de persoon die ik al 2 jaar kwijt was.
Ik heb leren omgaan met tegenslagen. Als ik eens kramp en diarree heb dan ga ik daar op een normale manier mee om, ik raak niet meer in paniek en daardoor komt het veel minder vaak voor.
Als deze therapie er niet geweest was dan weet ik niet hoe ik er nu aan toe zou zijn. Ik ben dan ook heel erg dankbaar dat deze therapie ontwikkeld is. Groetjes

--Reactie van Jos B. , NH.
[+]
Ik ben aan Hypnotherapie begonnen omdat ik dat als laatste redmiddel zag.
In de eerste sessie vertelde mijn therapeute mij al dat ik beter geen fruit en vruchtensappen kon nemen. Dat had bij mij gelijk resultaat.
Daarna kwamen de cassettebandjes, hoe ik kan ontspannen en leren omgaan met m’n klachten.
De gesprekken waren ook heel verhelderend en ik heb zo de vervelende dingen in mijn leven een plek kunnen geven.
Vooral dat ik alles positief kan zien, dat helpt me ook steeds de goede kant op.
Hypnotherapie is voor mij beter dan alle medicijnen bij elkaar.
Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen want ik ben ook een persoon op deze wereld die alles kan en mag en zich nergens voor hoeft te schamen.
Nadat ik bij jou geweest was zat ik gelijk weer vol energie.

--mijn naam is Elly, 53 jaar oud.
[+]
, ik ben getrouwd, heb een lieve man, een zoon en dochter van resp. 30 en 27 jaar.
Ik heb zolang ik mij kan herinneren PDS klachten gehad. Tot voor ongeveer 10 jaar geleden heb ik hier niets mee gedaan. Ik had toen erg veel klachten, vaak diarree, bij een klein beetje spanning vaak naar toilet. Ik ben toen met een lijstje klachten naar de huisarts gegaan, hij stuurde mij naar het ziekenhuis voor een darmonderzoek. De uitslag was spastische darm ofwel PDS, er was wel een medicijn voor en dit heb ik 10 jaar geslikt. De klachten werden wel iets minder, maar in bijzondere situaties, vervelende maar ook leuke ging het vaak goed mis, erg vaak naar toilet enz. Ik werd daar erg onzeker van. Ik ging b.v. in de avonduren niet sporten, bang dat ik daar ook weer naar het toilet moest rennen, ging niet naar de bioscoop, ging liever niet bij mensen op bezoek die ik niet goed kende. Ik was altijd bang om naar het toilet te moeten. Zoals je ziet was het cirkeltje rond, en ik kwam hier alleen niet meer uit.
Ongeveer 2 jaar geleden in 2004 dus, ging ik met mijn man mee naar de Academie voor Psychotherapie in Amsterdam, waar hij een studie volgt. Daar is ook over mijn PDS klachten gesproken. Ik heb nog gezegd, daar is niets aan te doen, er is een pilletje voor, maar daar gaan de klachten niet van over. Na afloop van het gesprek kreeg ik van een docent een folder, daar stond in dat er wel iets aan PDS klachten te doen was d.m.v. hypnotherapie. 85% van de patiënten was na 14 sessies =genezen=.
Zo kwam ik bij een gespecialiseerde PDS-therapeut terecht.
Voor het eerste gesprek was ik best wel zenuwachtig, maar na een kwartiertje zat ik toch wel ontspannen in de stoel. Soms was het erg emotioneel, ik dacht ik kom hier alleen voor mijn darmen, maar mijn levensloop kwam ook aan bod. Toen bleek dat er nog wel meer dingen waren die ik lekker had weggestopt. Het voelde als een opluchting. Ik had ook veel moeite met het overlijden van mijn moeder, nu 3 jaar geleden, ik heb geen afscheid van haar kunnen nemen, want zij was al overleden toen ik thuis kwam.Tijdens een van de sessies heb ik hieraan gewerkt, in trance , ik ben dan in een zeer diepe ontspannen toestand, maar ik hoor wel alles om mij heen b.v. achtergrond muziek en de stem van de therapeute.
Ook kreeg ik een C.D. mee met ontspanningsoefeningen voor thuis.
Na 14 sessies was ik genezen !!!!!!!!!
Ik kan nu sporten, naar de bioscoop, op visite, een cursus volgen,lekker winkelen,ik hoef niet meer aan mijn darmen te denken,en geniet van al deze leuke dingen.
Soms is er nog wel eens een moment, of een dag dat ik een terugslag heb,dit is niet erg, ik luister dan vaak naar de C.D. , dit helpt me dan erg goed.
Ik bedank mijn therapeute voor mijn nieuwe leven. Ik voel me sterk, zelfverzekerd, een heerlijk nieuw gevoel.
Elly

--Reactie van Hans de R te H.
[+]
In november 2002 heb ik de pds-sessies afgerond.
De directe aanleiding voor het volgen van deze therapie was een lange reeks van darmklachten, die al jaren aan de orde waren, en met name in de vakanties leidden tot vervelende situaties. De laatste paar jaar hebben deze klachten zich ook dagelijks laten gelden, waarschijnlijk door de stressvolle situatie waarin ik mij bevond.
Voor de problemen met de darmen heb ik al vele zaken geprobeerd om deze tot rust te krijgen.
Volgens de huisarts was er niet veel meer aan te doen dan het gebruik van vezels en een spijsverteringsmedicijn:
“Ik moest er maar mee leren leven”.
Al geruime tijd was ik me aan het orienteren wat ik nu kon doen aan die pijnen die mijn nachtelijke slaap onmogelijk maakten.
Mijn vrouw wees me op een bijeenkomst waarin de nieuwe therapie tijdens een voorlichtingsavond zou worden uiteengezet.
Aangezien ik al eerder kennis had gemaakt met hypnotherapie in een andere context, was ik zeer geinteresseerd. De bijeenkomst was zeer druk bezet en ik verbaasde mij er over dat er zo “geleden” werd met deze kwaal.
Ik had haast om voor mijn vakantie te starten, en besloot gelijk een afspraak te maken ondanks de financiele perikelen omdat mijn verzekering de therapie niet wilde vergoeden. Al heel snel bleek de therapie effect te hebben.
De darmen waren al snel tot rust gekomen mede dankzij de bij de therapie behorende oefeningen. In mijn vakantie had ik geen klachten van betekenis. Een openbaring, en voor mij een reden om de gehele therapie door te zetten. Het verder werken aan mijn zelfvertrouwen, EN, de aangeleerde indicaties hoe pds-klachten te voorkomen hebben mij enorm veel opgeleverd.
Kortom, het is de moeite waard met een goede pds-therapeut in zee te gaan.

--hallo, ik ben Jenny, 20 jaar te Zaandam.
[+]
Ik ben sinds een paar weken klaar(januari 2004)met PDS therapie. PDS staat voor: Prikkelbaar Darm Syndroom. Ik kan iedereen die al lange tijd last heeft van zijn buik aanraden om deze therapie eens te gaan volgen. Herken je je in deze of enkele van deze kenmerken laat de moed dan niet varen, maar doe er wat aan.
Enkele kenmerken die bij mij voorkwamen:
> opgeblazen gevoel( zichtbaar of niet zichtbaar voor buitenwereld)
> moe
> boos/angstig
> hoofdpijn
> obstipatie
> eetproblemen
Al deze kenmerken kunnen met dat pijnlijke gevoel van je buik te maken hebben. Het hoeven zelfs niet alleen lichamelijke klachten te zijn, maar het kan zich ook afspiegelen in psychische klachten.

Psychische klachten en lichamelijke klachten hangen vaak samen bij vele problemen, maar dat wist ik op dat moment zelf ook nog niet eens.

Ik ben begonnen met de therapie via een artikel in de krant. Ik heb al van kinds af aan erge buikklachten gehad en welke onder-zoeken ze ook deden, het leek wel of niemand wist waar het aan lag. Ik begon op een gegeven moment de moed op te geven toen ik een jaar of 17/18 was. Ik was al bij vele artsen en therapeuten geweest, maar telkens zeiden ze: je bent erg gezond en we kunnen niks vinden.

Toch bleven die buikklachten aanhouden in mijn verdere leven. Ik ben daarom, nadat ik het artikel in de krant had gelezen, toch weer de moed gaan oppakken en gaan bellen. Al van het eerste gesprek aan de telefoon voelde het goed. Waarom weet ik niet, maar ik ben dat gevoel gaan volgen. Voor de PDS therapie moest ik wel een eindje reizen.
Ik woon zelf in Zaandam en de therapeut woont op ruim een uur afstand treinen. Na een paar keer te zijn geweest verliep de reis al gemakkelijker. De aansluitingen tussen de stations is goed te doen en vanaf daar moest ik nog iets van 7 min. lopen.

De therapie heeft voor mij vele deuren geopend die ik aan het begin maar moeilijk kon openen, omdat er veel meer achter die buikklachten zat dan ik had verwacht. Er speelden veel psychische klachten mee. Door samen met mijn therapeut deze probleemgebieden te gaan bekijken (bewust en onbewust(via hypnose)) kwam er een heel ander mens tot leven in mij. Ik leek wel opnieuw te gaan leven. De klachten werden met de daarna vorderende sessies steeds
minder.

Ik wil wel even vertellen dat je echt niet iets engs onder ” hypnose” hoeft te verstaan hoor. De therapeut verteld precies wat hij gaat doen en laat aan jou altijd de keuze of je dit onbewust wilt meemaken. Onbewust(zeg maar, in een soort lichte slaap waarbij je nog wel alles kunt waarnemen met je oren).
De therapeut voert je mee d.m.v rustig te praten als je ogen gesloten zijn, naar verschillende plekken. Je mag altijd als je je hierbij ongemakkelijk voelt je ogen openen of dit melden aan de therapeut. Hij is er namelijk voor jou, om jouw klachten te helpen loslaten, zodat jij minder of helemaal geen klachten meer krijgt.

Ik ben nu sinds een paar weken klaar en ik ben erg enthousiast over de therapie!! Het heeft mij erg geholpen. ik heb veel minder last van opgeblazen buik en krampen. Dit allemaal omdat ik met mezelf aan het werk ben gegaan in de therapie. Ik ben nu 20 en voel me gezond. Probeer het zelf eens of vraag om informatie via www.pds-therapeuten.nl .
veel succes!!

groetjes, Jenny te Zaandam.


--Reactie van Edith, 54 jaar te Bussum, PDS sinds haar 7e.
[+]
Ik ben zo blij dat ik 3/4 jaar geleden de pds-therapie gedaan heb(begin 2003). In plaats van dagelijks 9 tot 10 keer naar het toilet te moeten, ga ik nu meestal maar 1 of soms 2 keer. Nog mooier is dat ik er niet meer over na denk. Het geeft mij een enorm gevoel van vrijheid, niet alleen de ruimte van binnen maar ook mijn bewegings-vrijheid. Daarnaast zijn er voor mij persoonlijk veel dingen veranderd, ik hoef niet alles meer zo in de gaten te houden. Vrijheid van beweging, in mijn hoofd ruimte, weg opgeblazen gevoel.
Vooral de eerste weken na de therapie heb ik het ontspanningsbandje nog regelmatig afgeluisterd, maar nu zelden meer . De buikpijn wil nog wel eens de kop opsteken, maar dan in veel mindere mate, en ik weet vaak waardoor het ontstaan is. Met de geleerde oefeningen, of het geluidsbandje ben ik dan zo weer de ouwe, of beter gezegd de nieuwe. Een aanrader, ik wou dat ik deze therapie jaren eerder was tegengekomen.
Edith te B.

--Vanuit 'n krantenartikel: Reactie van Annemarie 27 jr.
[+]
Naar feestjes durfde ze eigenlijk niet meer. Haar darmen gingen vaak zó tekeer dat iedereen het geborrel kon horen. En een dagje met een vriendin op stap zat er ook niet meer in. “Als er geen toilet in de buurt was, raakte ik volkomen in paniek. Omdat ik vaak op de meest onverwachte momenten diarree kreeg.”

Ruim vier jaar lang werd het leven van Annemarie (27) beheerst door de grillen van haar darmen. Ze leed aan het ‘prikkelbaar darmsyndroom’ (pds), ook wel een spastische darm genoemd. Een uiterst vervelende kwaal, waar zo’n tien tot vijftien procent van de Nederlanders last van heeft. Bij deze aandoening behoort een scala van klachten zoals: obstipatie, diarree, pijn, krampen en een opgezette buik. Annemarie: “Ik ben medisch helemaal binnenstebuiten gekeerd, maar geen enkele arts kon de oorzaak vinden van mijn probleem.”

Van haar huisarts kreeg Annemarie een pot pillen én het advies ‘ermee te leren leven’. Maar daar kon Annemarie zich moeilijk bij neerleggen. “Ik werd wanhopig bij het idee dat ik de rest van mijn leven zo verder moest”, vertelt Annemarie stralend, want inmiddels is ze een ander mens. Dankzij hypnotherapie. Ze las erover in de krant en besloot de stoute schoenen aan te trekken.

“Ik houd eigenlijk helemaal niet van die alternatieve therapieën, maar het was mijn laatste strohalm.”

Annemarie is met zes sessies op de helft van de therapie en heeft haar darmen alweer behoorlijk onder controle.(eind 2002)

“Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. In mijn enthousiasme heb ik mijn huisarts ook opgebeld. Maar die kon alleen maar heel cynisch reageren. Mijn zorgverzekeraar vergoedt geen cent, maar ik ga door. Mijn gezondheid is me alles waard.”

Het belangrijkste wat Annemarie onder hypnose heeft geleerd, is dat de oorzaak van haar probleem niet puur lichamelijk is. “Het heeft veel te maken met mijn dwangmatige neiging tot perfectionisme.” Daaraan werkt ze nu. Ze neemt meer tijd voor zichzelf en probeert vaker van het leven te genieten. Haar darmen kunnen haar levenstempo weer bijhouden. En als ze toch weer in de stress dreigt te schieten, luistert ze thuis naar een bandje met de rustige stem van haar therapeute.